De ce închiderea consumatorilor de droguri nu rezolvă problema

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text

USR a făcut o nouă mişcare surprinzătoare: proiectul de lege prin care se pedepseşte cu închisoarea deţinerea de droguri în scop de consum propriu a fost adoptat. Surprinzătoare pentru electoratul său progresist, care este vădit nemulţumit de această lege, dar şi pentru noi, conservatorii.

Ei bine, ce să mai credem? De fapt, USR-ul încearcă, la fel ca şi alte partide progresiste din Europa, să adopte o politică „catch-all”, adică obţinerea voturilor alegătorilor din întregul spectru politic. Speriaţi, probabil, de rezultatele dezastruoase din ultimele sondaje, încearcă acum să câştige capital politic şi din partea dreaptă. La fel cum au încercat şi cu proiectul de lege care pedepsea cu închisoarea promovarea comunismului.

Din fericire, oamenii de dreapta, sau cel puţin cei informaţi, nu îşi vor da votul noii stângi. De asemenea, din comentariile apărute în spaţiul online, inclusiv critica dură din partea propriului electorat, ne dăm seama că USR-ul va pierde capital politic în urma acestei legi, în loc să câştige voturile mai multor persoane, aşa cum sperau.

Totuşi, de unde reacţia vehementă împotriva acestei legi? Vedeţi voi, doamnelor şi domnilor din USR (şi cei care încă nu v-aţi hotărât ce „identitate de gen” aveţi astăzi, desigur), dacă bagi la închisoare un om pentru consum de droguri nu rezolvi problema. O agravezi.

În primul rând, consumatorii vor apela la droguri noi, aşa-numitele „legale”, care sunt cu mult mai nocive faţă de substanţele pe care le consumau anterior. „Legalele” vor fi mereu pe piaţă, pentru că, fiind substanţe sintetice, compoziţia lor poate fi modificată, iar atunci când o substanţă este interzisă, apare imediat alta.

În al doilea rând, persoanele care îşi vor asuma riscul de a consuma în continuare substanţele de care sunt (sau nu) dependente nu sunt ajutate cu nimic dacă sunt închise. Din contră, dacă viaţa unei persoane este acaparată de consumul de droguri, ea va fi ruinată în momentul în care va fi închisă. Sevrajul chinuitor prin care trec dependenţii de droguri grele atunci când sunt privaţi brusc de ele, sevraj care poate provoca inclusiv tendinţe suicidare, dar şi distrugerea viitorului acelei persoane prin faptul că va avea cazier după eliberare, sunt doar două motive pentru care pedepsirea consumatorilor de droguri cu închisoarea nu îi ajută cu absolut nimic să se reabiliteze.

În ultimul rând, plasând vina pe consumator, statul practic admite că este incapabil să controleze traficul/producţia de droguri. Instituţiile plătite din banii publici nu sunt capabile să facă faţă acestui fenomen. Şi nu doar cele din România. De fapt, nicio ţară nu a reuşit să oprească traficul şi producţia de droguri, inclusiv cele unde se practică pedeapsa cu moartea pentru aşa ceva. Nici măcar Mexicul, care şi-a trimis armata, la propriu, într-un război împotriva cartelurilor (fapt care a înrăutăţit situaţia). Concluzia? Acolo unde este cerere va exista mereu, indiferent de consecinţe, şi ofertă.